Traktamente

Är ni ofta på resande fot och har många möten på annan ort än på kontoret? Vi på Modern Ekonomi hjälper dig att reda ut dina frågetecken kring traktamente och erbjuder en enkel app för dig som vill hantera dina utlägg.

Så registrerar du traktamente i vår app

På Modern Ekonomi har vi gjort utläggshanteringen enkel. Med vår app kan du smidigt hålla reda på milersättningar, utlägg och traktamenten. Besök vår sida för Modern Utlägg & Resa för att komma till vårt kontaktformulär.

Att registrera traktamente i vår app är enkelt. Skapa ett nytt traktamente genom att trycka på plustecknet och välj “Nytt traktamente”. Fyll i fältet resmål: scrolla dig till den tid då resan påbörjades och när resan avslutades. Tryck sedan på “Kost och logi” och markera utgifterna som ska ersättas. Nu är det bara att spara uppgifterna och låta oss sköta resten!

Hur håller jag traktamente skattefritt?

Schablonbelopp, utlägg, tjänsteresor. Traktamente är en kostnadsersättning som ska täcka de levnadsomkostnader det innebär att vara på tjänsteresa. Det täcker logi och andra typer av utgifter kopplade till resan. Det finns både skattepliktiga och skattefria traktamenten.

Skattefritt traktamente?

Ett traktamente är i sin natur skattepliktigt. Det finns dock några vanliga premisser som utesluter beskattning. Schablonbeloppet för skattefria traktamenten är för år 2020 upp till 240 kronor. För att ett traktamente inte ska bli skattepliktigt ska följande punkter uppfyllas:

  • Resan ska räknas som en tjänsteresa.
  • Minst en övernattning.
  • Orten måste ligga minst 50 km från arbetsplatsen och din bostad.
Med vår hjälp slipper du hantera de frågetecken som kan uppstå när du ska göra avdragen och du håller enkelt koll på hanteringen i appen.

 

Så här summeras schablonbeloppen per dag eller halvdag**

Hel dag ** 240 kronor
Halv dag 120 kronor
Nattschablon
Över tre månader 168 kronor per hel dag
Över två år 120 kronor per hel dag

*Hel dag räknas som påbörjad resa före kl 12.00 och avslutas efter kl. 19.00.
**Avser år 2020.

 

Självklart håller vår app reda på om traktamentet ska klassas som hel- eller halvdag. Fyll bara i när resan började och slutade, så räknar appen ut resten.

På tjänsteresan med bilen?

Några frågetecken kan också uppstå vad gäller milersättningen. Milersättningen varierar beroende på om du kör din egen bil eller om du har en tjänstebil. Dessutom spelar det roll om din bil går på diesel, bensin eller är en laddhybrid. Reser du med din egen bil i tjänsten och arbetsgivaren inte betalat milersättning kan du istället få avdrag på nu gällande 18,50 kronor per mil*. Trängselavgift, parkering och liknande kan du också få avdrag för.

Eftersom traktamente innebär olika skatt och schablonbelopp kan var vara skönt att ta hjälp av vår app som enkelt håller reda på vad du lägger ut och hur mycket du kan få avdrag för. Traktamenten ingår i vår e-tjänst Modern Utlägg & Resa. Där gör vi det enkelt för dig att hålla koll på dina utlägg.

*Avser år 2020

Jag vill veta mer!

Ang personuppgifter | Dessa uppgifter kommer vi på Modern Ekonomi använda för att på bästa sätt kunna hantera och svara på din förfrågan. Finns fortsatt intresse av våra tjänster och lösningar sparar vi uppgifterna i vår kontaktdatabas för återkommande information och marknadsföring av våra produkter och tjänster.

Personuppgiftsansvarig är Modern Ekonomi. För frågor angående hanteringen av personuppgifterna eller en begäran om vilken information som finns sparad ber vi dig kontakta info@modernekonomi.se